Doğal HayatDünya dönüyorFoto GaleriGeziİlginç yerler

Gizemli saklı dünya: Roraima dağı (Kuvars Dağ)

Gezi Servisi / hobitat.com
***
Brezilya ve Venezuela arasında, Amazon ormanları içersinde bulunan Roraima Dağı (Kuvars Dağ), dünyanın en gizemli yerlerinden birisi olarak kabul ediliyor. Gizemli saklı dünya: Roraima dağı (Kuvars Dağ) gezginlerin ve doğa tutkunlarının yeni rotası olmaya devam ediyor.

kuvars_dag3

Adeta sanatkar bir el tarafından yapıldığı izlenimi veren Roraima Dağı, gökyüzüne doğru fırlayan yapısıyla masalsı bir görünüme sahip olmasının yanı sıra sakladığı gizemleriyle Dünyadaki en ilginç yerler ve dünyanın en gizemli dağı olması sebebiyle  “kayıp dünya” olarak adlandırılıyor.

kuvars_dag5

Amazon ormanlarının ortasından fırlayan ve bulutların üzerine çıkan 2 bin 770 metre yüksekliğindeki Roraima Dağı, bilim adamları tarafından ‘kayıp dünya’ olarak adlandırılıyor.

kuvars_dag9

Bir mimarın elinden çıkmış sanat eseri gibi…

Son derece sert kuvars taşından oluşan bu ilginç dağ bir mimarın elinden çıkmış görüntüsü veriyor. Bu görüntü yüzünden yerliler, uzun süre bu dağı burada yaşayan insanların yapmış olabileceğini düşündüler. Ancak bu tezi doğrulayacak bir bulguya rastlanmadı.

Bu sarp ve çıkılması çok zor olan dağın sadece görünümü değil zirvedeki esrarengiz coğrafi farklılıkları da bir türlü çözülemedi.

kuvars_dag6

Dağın tepesinde çok sayıda şelale bulunuyor. Bu kadar sert bir dağda çok sayıda şelale bulunması bilim adamları tarafından tuhaf karşılanıyor.

Bazı yerleri saf granitten olan Roraima Dağı sadece kendi yapısıyla ve görüntüsüyle değil üzerinde yaşayan canlılarla da şaşırtıyor. Dünyanın en küçük kurbağası bu dağın zirvesinde yaşıyor.

kuvars_dag9a

Ayrıca dağda yaşayan bitki ve hayvanları buradan başka yerde görmek mümkün değil. Başka yerlerde görülmeyen çok ilginç bitki ve hayvan örnekleri bilim adamlarının ilgisini bölgeye çekiyor.

kuvars_dag7

Adeta ayrı bir dünya gibi kendine has bir hayatın akıp gittiği dağın tepesinde yer alan kayaların, tepede sert esen rüzgarlar sebebiyle oluştuğu düşünülen ilginç şekilleri de görenleri hayrete düşürüyor.

Temel maddesi Kuvars kayaları olan ilginç dağ, Deprem araştırmalarına konu oluyor

Kuvars Dağı’nın temel maddesi olan Kuvars kayaları ve kuvars yatakları, depremlerin oluşumu konusunda da araştırmalara konu oluyor ve araştırmacıların yoğun dikkatini çekiyor : nükleer santraller, büyük fabrika ve tesislerin güvenli bölgeler inşa edilmesinden, büyük barajların yapısal ihtiyaçlarına kadar birçok konuda önemli ipuçları sağlayabileceği düşünülen araştırmalar kuvars yatakları üzerinde yoğunlaştırılıyor.

kuvars_dag

Utah State Üniversitesi’nden jeofizikçi Anthony Lowry ve Londra Üniversitesi’nden Marta Perez-Gussinye’nin ortak araştırması fay hatlarının, dağların, vadi ve düzlüklerin oluşumunun ve konumunun ardındaki gizemi çözmeyi amaçlıyor.

kuvars_dag2

Lowry, Reuters’e verdiği söyleşide : “Zamanın başlangıcından beri dağların neden oluştuğu sorusuna cevap arıyoruz.”

kuvars_dag4

Lowry ve Perez-Gussinye, yer kabuğunun jeolojik özelliklerini anlamak için sismik araçlarla ölçüm yaparak ABD’nin batısında farklı yerlerdeki ısı ve yer çekimini incelediler.

Araştırmacılar Kaliforniya, Idaho, Nevada ve Utah eyaletlerinde dağ veya fay hattı oluşumlarının bulunduğu her yerde kuvars yatakları keşfettiler.

Lowry kuvars yataklarıyla jeolojik olaylar arasındaki bu ilişkinin kesinlikle dikkat çekici bir keşif olduğunu vurguluyor.

kuvars_dag8

Earthscope adı verilen yeni geliştirilmiş uzaktan algılama teknolojisini kullanan araştırmacılara göre kuvars, yer kabuğunda deprem ve yanardağlara yol açacak türden zayıflamaları tespit etmeye yarıyor.

Kayaların hareketini “Kısır döngü” olarak niteliyor bilim adamları

Kuvars ayrıca levha tektoniği olarak bilinen kıta hareketlerini anlamak için de kullanılabilir.

Örneğin son yaşanan Japonya depremi sonrasında Japonya adasının A.B.D.’ye 2.5 metre kadar yakınlaşmasıyla Asya tektonik tabakasının Kuzey Amerika tabakasının altına kaydığı kaydedildi.

Araştırma ekibi kaya özelliklerini dünyanın hareketleriyle ilişkilendirerek şu sonuca vardı: Baskı sonucunda ısınan kuvars yataklarının içinde bulunan su serbest kalıyor.  Ardından da Lowry’nin “kısır döngü” olarak nitelendirdiği şekilde kayaların hareket etmesini sağlıyor.

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir