Geçici dövmenin dayanılmaz hafifliği
Funda Gerçeker / hobitat.com…
***
Dövmeler farklı tasarımları ile gençlerin ilgisini çekmeye devam ediyor. Pek çok kişi kollarına veya vücudunun farklı bölgelerine dövme yaptırmak için işinin erbabı dövme ustalarının kapısını aşındırmaya devam ediyor. Tabi ki, özellikle Geçici dövmenin dayanılmaz hafifliği konusu gündemden düşmüyor.
Geçici dövmenin nasıl yapıldığını yukarıdaki videoda izleyebilirsiniz.
Tabi bu arada dövme yaptıran bir çok insan da yaptırdığı dövmeyi bir süre sonra bıktığı için veya yaşadığı bazı zorluklar nedeniyle kazıtmak için uğraşmak zorunda kalabiliyor. Dövme, vücudun herhangi bir yerinde deriye boyalı iğneler saplamak suretiyle yapılan zorlu ve sancılı bir iş olduğu gibi vücuttan kazıtması da bir o kadar zor ve acı veren bir iş olduğu konuya ilgi duyanlar tarafından biliniyor.
Aldığımız bilgilere göre pek çok kişi hem zorlu ve acı bir iş olması nedeniyle dövme yaptırmaktan uzak dururken bazıları da “daha sonra bu koluma yaptırdığım şekilden bıkarsam ne olacak?” düşüncesiyle gerçek dövme yaptırmaktan vazgeçebiliyor veya daha sonraya erteleyebiliyor.
İşin erbabı kişilerden aldığımız bilgilere göre bazı kişiler ise “dövme boyasının altına su geçmezse abdest ve gusül abdesti kabul olur mu?” şeklindeki soruları dövmecilere yöneltiyorlarmış. Tabi ki dövmeciler bu konuda bir bilgileri olmadığını söyleyince bu defa din alimlerine soru iletiliyormuş. Soruya din alimleri “dövme boyası sorun oluşturmaz; abdest ve gusül abdesti kabul olur. Ancak dövme yaptırmak Peygamberimizin sözlerinde lanetlenmiş bir işlem olarak hoş olmayan ifadelerle anlatılmıştır.” cevabını alınca birçok kişi gerçek dövme yaptırmaktan uzak durup geçici dövmeye yöneliyormuş.
Aslında geçici dövme en kolay ve en zararsız dövme yaptırma yöntemi. Üstelik yaptırdığınız şekilden bıkma riski de yok. Birkaç gün içerisinde silinen geçici dövme yerine farklı bir dövme tasarımı yaptırma lüksünüz de var. Üstelik hiç bir acı hissetmeden yapılması da çoğu kişiyi geçici dövme yaptırmaya yöneltiyor.
Geçici dövme yapılırken bazı konulara dikkat etmek gerekiyor…
kınanın alerjik bir madde olduğunada dikkat çekiyor.
* Dövmeyi yaptığınız bölgede aşırı yanma, kızarıklık veya şişme hissediliyorsa uygulamayı hemen kesin ve o bölgeyi bol sabunlu suyla yıkayın.
* Geçici dövme yapılırken küçük bir dikkatsizlik bile ev eşyalarınızın, elbiselerinizin lekelenmesine sebep olabilir. Dövme yaptırırken gözden çıkarabileceğiniz eski ve rahat kıyafetleri giymekte fayda vardır.
* Dövme malzemesi olarak kullanacağınız boya veya kınaların prospektüsünü önceden mutlaka okuyun.
* Dövme yaptırmak istediğiniz bölgelerde açık yara veya sivilceli bölgeler varsa, ayrıca hassas yerler üzerine dövme yaptırmayın.
* Dövme yaptırdığınız malzemenin göze temas etmemesine dikkat edin.
* Teninizden birkaç günde kolayca çıkan dövme kınası, tüylerden ve tırnaklardan öyle hemen çıkmaz. Dövme çıksa bile elbise veya eşyalara ait tüylerde motif izi kalır. Bu gibi durumlara da dikkat etmelisiniz.
KINA DÖVMESİ (GEÇİCİ DÖVME) NASIL YAPILIR? KENDİNİZE VEYA ARKADAŞINIZA UYGULAYABİLİRSİNİZ
Geçici dövme için alınacak Malzemeler :
* Aktardan siyah hint kınası alınır.
* Aktardan kına taşı almalısınız (fındık büyüklüğünde )
* Kırtasiyeden alınacak aydınger kağıdı ve kopya kalemi (hazır şablon da alabilirsiniz, sticker tarzında)
* Parfümeriden mum deodorant alınır
* Eczaneden oksijenli su (Hidrojen peroksit)
Geçici dövmenin Hazırlanışı :
Kınayı ve taşı sulandırmak için bir şişe oksijenli su kullanılır. Kına taşını bir dibekte veya benzer bir kapta iyice dövüp un haline getirdikten sonra bir kavanozda hint kınası ile karıştırın. Tabi bu işlemi yaparken, boyar malzemelerin küçük parçacıklar halinde uçuşarak elbiseleriniz ve evinizdeki eşyalar üzerinde leke oluşturmaması için çok titiz çalışmak gereklidir. Zira eşyalar üzerindeki bu lekeler kolay kolay çıkmaz.
Karışımın hazırlanışı :
Malzemenin hazırlanma işlemi oldukça kolaydır ama yoğunluğu iyi ayarlamak gerekir. Öncelikle toz haline getirdiğiniz kına ve kına taşı karışımını bir çay kaşığının ucuyla, elinizdeki şişe kapağına koyun sonrasında damlalıkla oksijenli sudan birkaç damla alıp kapağın içindeki karışıma ekleyin. Küçük çubukla karışımı iyice karıştırın. Hazırladığınız karışım boza kıvamında olmalı ve içinde küçük boya kırıntıları olmamalıdır. Şimdi dövme yapmak için bütün malzemeler hazır.
Eldiven kullanırsanız elleriniz temiz kalacaktır. Çay kaşığının ucu ile alacağınız az bir malzeme ile orta büyüklükte bir dövme yapabilirsiniz. Yani yukarıda belirtilen malzemelerle çok ucuza, yüzlerce geçici dövme yapabilirsiniz.
Geçici dövme yapılan desen ve motiflerin içlerini iyice boya ile doldurmalısınız ki uzun ömürlü ve kalıcı olsun. Geçici dövme uygulamaları için Tribal dövme desenleri daha uygundur. Geçici dövmelerin daha uzun süre kalıcı olması için su ile temas ettirmekten mümkün olduğunca uzak durmak gerekmektedir. Geçici dövmeler ne kadar çok yıkanırsa o kadar çabuk silinir ve desenler kaybolur.
Geçici dövme yapabileceğiniz motifleri internetteki çeşitli sitelerde bolca bulabilirsiniz.
Geçici dövmenin Uygulanışı :
Öncelikle dövme yapmak istediğiniz bölgeye uygun bir motif seçmelisiniz. Seçtiğiniz deseni dövme yapılacak bölgeye uygulamak için önce aydınger kağıdını, motifi içine alacak şekilde kesip motifin üzerine yerleştirin, kaydırmadan motifin hatlarını kopya kalemi ile çizin dikkatli bir şekilde kesin. Dövme yapılacak bölgeyi mum deodorantla nemlendirin ve deodorantın fazlasını silerek temizleyin. Çizip kestiğiniz aydınger kağıdını düzgün bir şekilde teninize üzerine yerleştirip kaymaması için kenarlarına bastırın.
Küçük çubuk yardımıyla aydınger kağıdının ortasında yer alan şablonunuzun dış hatlarına taşırmadan karışımı bölgeye uygulayın. Boza kıvamındaki bu karışım teniniz üzerinde biraz kabarık durur. 15-20 saniye bekledikten sonra şablon olarak kullandığınız kağıdı dikkatlice kaldırın. Boyama işlemi bittikten sonra malzeme yavaş yavaş kurumaya başlar ve sertleşir. İstenirse 15-20 dakika sonra yıkanabilir. Dövmenin daha kalıcı olması için bulunduğu bölgede 2 saat kadar beklemesi gerekir. Bu süre zarfında herhangir bir yere değdirmeyin boyalı bölgeyi ve üzerini kapatmayın. Artık geçici dövmenizi 2-3 hafta süre ile kullanabilirsiniz.
Geçici dövme deseninin teninize transfer olduğunu ve dövmenizin hazır olduğunu göreceksiniz.
BUNLARA DİKKAT EDİN
* Dövme kuruduktan sonra bol sabunlu suyla yıkayın, kağıt havlu ile kurulayın.
* Dövmeyi yıkamadan asla giyinmeyin ve yatmayın. Yatak çarşafınız boyanır ve leke olur.
* Çok ender de olsa kına bazı alerjik bünyelerde kaşıntı ve kızarıklığa yol açar. Dövmeyi yaparken o bölgede aşırı bir yanma hissediyorsanız uygulamayı hemen kesin ve bol sabunlu suyla yıkayın. Yoksa bir hafta boyunca kaşınmak zorunda kalırsınız. Ve daha kötü alerjik problemlerle karşılaşabilirsiniz.
* Hiçbir zaman dövmenin boyutlarını abartmayın, aşırı büyüklükteki dövmelerden kaçının, en fazla eliniz büyüklüğündeki dövmeler yapın.
* Dövme yapmaya basit motiflerden başlayın alıştıkça daha ayrıntılı motifler çizebilir, kendi motiflerinizi de yaratabilirisiniz. Gün geçtikçe yaratıcı gücünüz artacaktır.
* Nasıl olsa öğrendim diye sık sık dövme yapmayın. Kına alerjik bir maddedir.
* Dövme yaparken ve yaptırırken eski ve rahat kıyafetlerinizi giyin. 2 saat kuruması ve 2 saat sonra da yıkanması gerektiğini unutmayın. Acele etmeyin, titiz çalışın ve bu iş için özel zaman ayırın.
* Dövme malzemesi olarak kullanılacak malzemenin prospektüsünü okuyun. Açık yaralar, sivilceli yerler ve hassas bölgeler üzerinde dövme yapmayın. Göz temasından kaçının.
* Hazırladığınız dövme malzemelerini rutubetsiz ve ışık görmeyen bir yerde saklayın. Bir kere hazırlanan bu malzemelerin ömrü bir yıldır. 1 yıldan sonra bayatlar ve kalıcılığı azalır.
* Dövmenin rengi gün geçtikçe, her yıkamada yavaş yavaş açılır. Daha sonra hiçbir iz bırakmadan kaybolur. Kendinize ve çevrenize istediğiniz motifleri kolaylıkla yapabilirsiniz. Ve hatta ustalaştıktan sonra yazlık yerlerde ve tatil köylerinde çalışarak tatil masraflarınızı çıkarabilirsiniz.