Dünya dönüyorHaber-YorumKültürYaşam

Dünyanın hangi şehirleri yaşanabilir şehirler?

Cihangir Yiğit / Pertev Ajans
***
Yaşadığımız şehre bakınca bazen “Yaşanmaz oldu bu şehir azizim” yorumları yapılır dost meclislerinde… Belki de görülen bir şehirdeki güzellikler dile getirildikten sonra, “O şehirde yaşanır valla, orada yaşamak insanın ömrünü uzatır” gibi yorumlar çokça işitilir şehir sohbetlerinde… Peki dünyanın en yaşanılacak şehri, en yaşanılası şehri hangisidir, sorusunun cevabı nedir?

The Economist Intelligence Unit (EIU) tarafından, dünyanın 140 şehri arasında mukayese edilerek elde edilen sonuçlara göre yapılan değerlendirmede, dünyanın en yaşanabilir şehri Avustralya’nın Melbourne şehri oldu.

Ekonomik analiz ve tahminlerde bulunan EIU, Dünyanın 140 şehrini farklı yönlerden değerlendirmek suretiyle, yaşanılabilirlik endeksine bakarak “dünyanın en yaşanabilir kentlerini” belirledi.

EIU’nun, güvenlik, istikrar, altyapı, sağlık, eğitim ve kültür gibi 30 farklı hususu dikkate alarak hazırladığı yaşanabilir şehirler listesinde sağlık, eğitim ve altyapı kategorilerinden tam not alan Melbourne şehri, 100 üzerinden 97,5 puan alarak dünyanın en yaşanabilir şehri seçildi.

Sıralamada daha önceki ilk beş değişmedi

Yedi yıldır dünyanın en yaşanabilir şehri sıralamasında birincilik unvanını kimseye kaptırmayan Melbourne’u, Viyana (Avusturya) 97,4, Vancouver (Kanada) 97,3, Toronto (Kanada) 97,2 ve Adelaide (Avustralya) 96,6 puanlarıyla takip ettiler. Böylelikle geçen yıl yapılan sıralamadaki ilk 5 şehir değişmedi.

Listede, Kanada’dan Calgary 96,6 puanla altıncı, Avustralya’dan Perth 95,9 puanla yedinci, Yeni Zelanda’dan Auckland 95,7 puanla sekizinci, Finlandiya’nın başkenti Helsinki 95,6 puanla dokuzuncu ve Almanya’dan Hamburg ise 95 puanla onuncu sıradaki yerini aldı.

Melbourne Belediye Başkanı Robert Doyle, yaptığı yazılı açıklamada, Bu sıralama ile elde edilen başarıların yatırımcıları ve turistleri şehre çekeceğini belirterek, EIU endeksinin dünyadaki en çok kabul gören şehir sıralaması olduğunu vurguladı.

Doyle, “Bu bir dünya rekoru, Melbournluların son derece gurur duymaları gereken bir başarı. Melbourne’u dünyanın en iyi şehri haline getirmek için yapmış olduğumuz işten hep birlikte gurur duymalıyız.” şeklinde konuştu.

Yedi yıldır arka arkaya elde ettiği dünyanın en yaşanabilir şehri unvanıyla dikkatleri üzerine çeken Avustralya’nın ikinci büyük şehri Melbourne’nun, Avustralya İstatistik Bürosunun verilerine göre hızla artan nüfusu ile 2050 yılında Sydney’i geride bırakarak ülkenin en büyük kenti olacağı tahmin ediliyor.

Yaklaşık 200 farklı ulusun yaşadığı, çok kültürlülüğün eyalet hükümeti tarafından yönetim şekli olarak benimsendiği şehirde, 240 farklı dil konuşuluyor! Avustralya Açık Tenis Turnuvası ve Formula1 gibi dünyanın en önemli sayılan spor organizasyonlarına da ev sahipliği yapan Melbourne’da resmi rakamlara göre 60 bin Türk yaşıyor.

Araştırmada kentlere farklı alanlarda puanlar veriliyor ve toplamda en çok puan alan 140 şehir birbirleriyle mukayese ediliyor. Buna göre şehirler istikrar (%25), sağlık hizmetleri (%20), kültür ve doğa (%25), eğitim (%10) ve altyapı (%20) gibi konular üzerinden aldıkları puanlara göre değerlendiriliyor. En yüksek puanı alan şehirlerin, genellikle gelişmiş ülkelerin orta nüfuslu şehirleri olduğu dikkat çekiyor.

Bu şehirler suç oranlarını artırmadan ve altyapılarına aşırı yük bindirmedne vatandaşlarına geniş bir çeşitlilikle imkanlar sunabiliyor. Büyük şehirler ise her ne kadar kültürel etkinlikler, ulaşım imkanları ve nüfus dağılımı gibi hususlarda öne çıksa da sıralamada çok puan alanların gerisinde kalıyor.

Raporda, son yıllarda meydana gelen terör olayları ve küresel istikrardaki gerilemenin sürdüğüne dikkat çekilerek, bu olumsuz ortamın Avustralya, Bangladeş, Belçika, Fransa, Pakistan, İsveç, İngiltere ve ABD gibi ülkelerin puanına tesir ettiği ifade edildi. Terör eylemlerinin sıklaştığı ve yayıldığına dikkat çekilen raporda Irak, Libya, Suriye ve Türkiye, “yoğun iç huzursuzluk ve silahlı çatışmaların yaşandığı” ülkeler arasında sayıldı. Bu ve benzeri sebeplerle oldukça gerilerde yer alan Türkiye’den sadece tek şehir, İstanbul 114. sıradan listeye girebildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir