Bir kap su vermekle nasıl hayat kurtarılır?
Cihangir Yiğit / Pertev Ajans
***
Yaz aylarında, özellikle de sorumsuz şirket sahiplerinin zararlı kimyasalları havaya salan hatalı teknolojileri kullanması sebebiyle atmosferdeki ozon tabakasında delik açılmasının ardından hava sıcaklıklarındaki aşırı artış insanları olduğu gibi hayvanları da olumsuz etkiliyor. Özellikle sokak hayvanları bu anormal sıcak yaz günlerinde temiz içme suyu bulmakta zorluk çekiyor. Uzmanlar, hayvan severlere ve merhamet sahibi şehir insanlarına sıcak havalarda kedi, köpek, güvercin, serçe gibi hayvanların su bulmakta büyük sıkıntı çektiklerini belirtiyorlar; Cam önüne, balkona, bahçe ve sokaklara bir kap su konulması çağrısında bulundu. Bir kap su vermekle nasıl hayat kurtarılır? sorusunun karşılığını bu bir kap suyun göstereceği ifade ediliyor.
Aşırı sıcakta su bulmakta zorlanan sokak hayvanlarının ciddi sağlık problemleri ve hayati tehlikeler yaşadığı belirtiliyor. Yukarıdaki videoda sokak hayvanlarının su bulmakta nasıl zorluklar yaşadığını izleyebilirsiniz.
***
Hayvanlara Bir Kap Su Vermekle Nasıl Hayat Kurtarılır?
Bir kedinin veya köpeğin günlük içmesi gereken su miktarı ne kadardır? Böyle bir soruya net bir cevap verebilmek mümkün olmamakla beraber bütün canlıların hayati vücut fonksiyonlarını sürdürebilmek için için suya ihtiyaç duydukları açıktır. Yeterli miktarda su alınması böbreklerdeki toksik (zehirli) maddelerin atılmasını sağlar. Sokak hayvanları, kediler, köpekler yeteri kadar su içemediklerinde böbrek problemleri ortaya çıkar.
Yetişkin bir kedi genellikle günde 1 fincan kadar su tüketmektedir. Bu miktardaki su kedinin yediği kuru mama miktarına göre artış gösterebilir. Köpeklerin su ihtiyacı ise vücut büyüklüğü ve kilosuna göre artış göstermektedir. Şimdilerde hayır sahibi kimselerin sokaklara kuru mamalar bıraktığı göz önünde tutulursa kuru mamaların kedi ve köpeklerin su ihtiyacını artıracağı dikkate alınmalıdır.
Kediler çöl hayvanlarının yaratılıştan sahip oldukları özelliğe benzer şekilde doğal hayatta avlanabildikleri ortamlarda su ihtiyaçlarını avladıkları hayvanlardan karşılarlardı. Günümüzde sokaklarda yaşayan kediler, hayır sahiplerinin sağa sola döktüğü kuru mamalar ile beslendikleri için eski ve doğal beslenme şekillerinden oldukça uzaklaşmışlardır. Bu sebeple sokaklarda yaşayan kedilerin tüketmeleri gereken su miktarı da eskiye oranla oldukça farklı ve fazladır.
Sokak ve parklarda sokak hayvanları için yaptırılan ve içindeki su bittikçe şehir şebekesinden otomatik olarak su çekebilen otomatik su kabı projesi bazı belediyeler tarafından hayata geçirildi. Otomatik su kabı projesi gerçekten, sokak hayvanlarına gösterilen merhamet ve şefkat yönüyle gelecek adına umut verici ve takdire şayandır.