Dünyaca meşhur Ormana Köyü en iyi turizm köyü seçildi
Ormana köyü, Birleşmiş Milletler Turizm Teşkilatınca “en iyi turizm köyü” seçildi. Dünyaca meşhur Ormana Köyü en iyi turizm köyü seçildi.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Antalya’nın İbradı ilçesindeki Ormana köyünün, “en iyi turizm köyü” seçilmesinin Türkiye’yi gururlandırdığını belirtti.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Ormana’nın “en iyi turizm köyü” seçildiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:
“Birleşmiş Milletler Turizm Teşkilatı tarafından düzenlenen En İyi Turizm Köyü Programı’nda, 2024 yılı değerlendirmelerinde Antalya’nın İbradı ilçesinde bulunan Ormana köyü ‘en iyi turizm köyü’ unvanını kazanarak ülkemizi gururlandırdı. Tarihi dokusu, eşsiz doğal güzellikleri ile Ormana’nın sürdürülebilir turizm ve kırsal kalkınmaya yaptığı katkı uluslararası düzeyde tescillenmiş oldu. Ayrıca Karabük-Yörük köyümüz, aynı programın İyileştirme Programına dahil edildi. Antalya-Ormana’nın bu başarı hikayesi küresel tanınırlık kazanması için yeni bir fırsat yaratacak. Hayırlı olsun.”
Ormana Köyü nereden Nereye?
Ormana, Antalya şehrinin İbradı ilçesine bağlı bir köydür.
Erimna şehri tarihi kalıntıları üzerine kurulmuş Ormana köyü, İbradı yöresine has “düğmeli ev” mimarisinin görüldüğü bir yerleşimdir.
Ormana’nın tarihi, Roma İmparatorluğu dönemine kadar dayanmaktadır; “Erimna ismi ile tarih kitaplarında yer almaktadır. Kent, M.Ö. 334’te Büyük İskender’e teslim olmuş;M.Ö 223-212’e Pers hakimiyeti altında yaşamıştır.
Selçuklu sultanı Alaaddin Keykubat’ın 1226’da bölgeyi fethetmesi sonucu Erimna, Selçuklu hakimiyetine girdi. Selçuklular devrinde Konya’yı Akdeniz’e bağlayan kervan yolları Ormana arazisinden geçmekteydi. Bu yol üzerinde inşa ettirilen ve şimdi Eynif’te harap ve yıkık vaziyetteki “Tol Hanı” bu devre aittir.
Bizans dönemine ait kalıntılara az da olsa Ormana ve Gödene’de rastlanmaktadır. Çataloluk’taki Helence yazılmış kitabe ve bağ, bostan duvarlarındaki kesme mermerler, o devrin kalıntılarıdır. İlkçağlardan beri bir şehir ve devlet olan Erimna’nın bölgedeki diğer şehirler gibi çökerek tarihe karıştığı, daha sonra Osmanlı döneminde yeniden kurulduğu ve halkının da Oğuz Türk boylarından geldiği anlaşılmıştır. Nüfus kütüklerinin incelenmesi sonucu, 467 soy ismi ve 200 kadar sülale adı tespit edilmiştir.
31 Aralık 1991 tarihinde “Ardıçpınar” adıyla belediye statüsü alarak beldeye dönüştü.
Ormana köyü İbradı ilçesine 3 km, Antalya’ya 165 km uzaklıktadır.
Ormana Köyünde harika yemekler yenilebilecek seçkin bir mekan
Ormana’da güzel ve otantik bir ortamda, leziz yöresel yemekler, odun ateşinde taş fırında pişen ürünler, serpme kahvaltı ve ev yapımı yemekler Kafe Restoranda müşterilere sunulmaktadır.
Restoran, tüm bu özellikleri aynı anda bulabileceğiniz yöredeki tek yer olarak bilinmektedir. Düğmeli evlerin otantik yapısı içinde nezih bir ortamda leziz yemekler yemek yiyebilmektedir ziyaretçiler…