Bilim ve TeknolojiHaber-Yorumİlginç olaylar

Türkiye’nin gökyüzündeki yeni askerleri göreve hazır

Cihangir Yiğit / Haber Servisi
***
Yetişkinlerden sonra çocukların bile eğlence aracı olarak kullandığı; sinema ve film sektöründe havadan çekim kamerasının vazgeçilmez taşıyıcısı, “drone’ları kullanarak yeni bir silah geliştirildi. Türk Silahlı Kuvvetlerinin gökyüzündeki yeni askerleri olarak nitelendirilen, “kamikaze silahlı drone” ların seri üretimine ve güvenlik güçlerinin kullanımına sunulmasına başlandı. Türkiye’nin gökyüzündeki yeni askerleri göreve hazır…

Türkiyenin göklerdeki yeni askerleri görev yerinde…

Türk savunma sanayisinin son dönemde ürettiği en dikkat çekici milli silahlardan olan ve “Türkiye’nin gökyüzündeki yeni askerleri” olarak tanımlanan “kamikaze silahlı drone”lar göreve çıkmaya hazırlanıyor.

Savunma Sanayii Müsteşarı ve Savunma Teknolojileri Mühendislik AŞ (STM) Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Demir, STM tarafından geliştirilen ve ilk defa 13’üncü Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nda sergilenen “kamikaze drone”ların seri üretimine başlandığını açıkladı.

Demir, güvenlik kuvvetlerine bugüne kadar deneme amaçlı olarak bazı savunma silahlarının sunulduğunu, seri üretime geçişle birlikte teslimatların en kısa zamanda gerçekleştirilmesi yönünde talimat verildiğini kaydetti.

Tek başına düşman üzerine saldıran yiğit: ALPAGU

Türkiye, STM tarafından milli silahlar olarak geliştirilen,
-Otonom Taktik Vurucu Sabit Kanatlı Drone “ALPAGU”,
-Otonom Döner Kanatlı Vurucu Drone “KARGU” ve
-Otonom Döner Kanatlı Keşif aracı Drone “TOGAN” ile

hem yeni operasyonel güce kavuştu hem de silahlı birlik olarak “sürü teknolojisi” alanında önemli bir hamle yaptı.

Geçtiğimiz dönemde seri üretimine başlanan “asker drone”ların isimleri öz Türkçe kelimelerden ve savunmayı hedefleyen askeri ikonlar olarak seçildi.

Asimetrik savaş ve terörle mücadele operasyonlarının en kritik elemanlarından biri olmaya aday ALPAGU, eski Türkçe’de “tek başına düşmana saldıran yiğit” anlamına geliyor.

Tek bir asker tarafından taşınabilen ve lançerden ateşlenebilen ALPAGU, hedefleri tespit ve küçük ölçekli düşman unsurlarını etkisiz hale getirme görevlerini icra edebiliyor.

ALPAGU, elektronik harp teknolojilerine de sahip olarak özgün, gömülü ve gerçek zamanlı görüntü işleme ve derin öğrenme algoritmalarıyla sabit veya hareketli hedeflere karşı etkin şekilde kullanılabiliyor.

Bu özel “kamikaze silahlı drone” Sistemi; sabit kanatlı drone, lançer ve yer kontrol bileşenlerinden oluşuyor.

Döner kanatlı kamikaze: KARGU

Öz Türkçe kelimeler arasından seçilen ismi, “Dağ başındaki gözlem kulesi” ve “atmaca” anlamlarına gelen KARGU ise döner kanatlı “kamikaze silahlı drone” sınıfında bulunuyor.

KARGU, yapımındaki farkların dışında operasyonel açıdan ALPAGU ile benzer görevleri yerine getiriyor.

Menzili ve hazırlık süresi ALPAGU ile aynı olan KARGU, azami bin metre irtifaya çıkabiliyor ve 72 kilometre/saat hıza ulaşabiliyor. KARGU, toplamda 6,3 kilogram ağırlığa sahip bulunuyor.

Keskin gözlü TOGAN keşif yolunda

Kelima anlamı olarak “Doğan” anlamına gelen TOGAN ise genel maksatlı keşif ve gözetleme görevlerinde kullanılmak üzere tasarlanan özgün görev planlama yazılımı, otonom zeka ve harekat kabiliyetleriyle dikkati çekiyor.

TOGAN, kendine özgü gömülü ve gerçek zamanlı görüntü işleme ve derin öğrenme algoritmalarıyla sabit veya hareketli hedeflere karşı keşif amacıyla etkin olarak kullanılabiliyor.

TOGAN, 30 kat optik zoom özelliğine sahip ve ayrıca 2 eksen stabilize özgün POD gibi imkan ve kabiliyetleri ihtiva ediyor.

Herhangi bir Operatöre gerek kalmaksızın uçuş görevini ifa edebilen, hareketli veya hareketsiz tehditleri otomatik olarak tespit edip, sınıflandırabilen TOGAN, gece ve gündüz operasyonlarında kullanılabiliyor.

 

Kaynak: AA

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir